Cítíte ten aromatický závan z indické kuchyně ? Tak to je přesně tahle paráda. Najdete ho taky pod názvem Khitchadi, Kitchari.
Výhoda indické kuchyně je v tom, že má desítky a možná stovky kombinací koření, chutí a ingrediencí, ikdyž ten základ většinou bývá pevný a jasný.
Ráda bych vám představila tuhle pochoutku. Kitchadi se dá použít v mnoha variantách a za mnoha účely, nejzákladnější:
Všechny tyhle body spojuje to, že je to fakt dobré, jednoduché a snadné na přípravu. Okusila jsem Kitchadi poprvé před dvěma lety a rovnou jsem věděla, že je to pro mě ideální způsob „půstu“. Po zkušenostech různých půstů na vodě, limonádách apod. jsem došla k tomu, že jsou příliš vyčerpávající pro moje tělo a poslední takový detox jsem srovnávala ještě měsíc po jeho ukončení. Kitchadi je skvělé i jako jídlo při nachlazení, chřipkách, podvyživení, nechutenství, kocovinách, úzkostech, při přejezení a já si ho připravuji i ve dnech, kdy prostě nevím, co bych snědla, na nic nemám chuť, ale něco jíst musím. Tyhle dny se někdy objevují při přechodech mezi ročními obdobími, takže i v tomhle případě je to dobrá varianta.
Je potřeba říct, že díky svému složení je Kitchadi vlastně kompletní talíř, který obsahuje dostatek sacharidů, bílkovin i tuků. Záleží v podstatě pak už jen na vás, jak si pohrajete s poměry koření a s jejich kombinací.
První inspirace je z webu Had a lama
U Dominiky najdete plno dalších tipů z Ajurvédské kuchyně i medicíny, včetně typologie somatotipů a návodů, jak zjistit, jestli ve vás převažuje dóša Váta, Kapha nebo Pitta.
Nebojte se nahradit loupané mungo třeba červenou nebo žlutou čočkou. Jsou výživově i chuťově podobné a snadněji k sehnání. Z koření urcitě doporučuji zařadit římský kmín, pískavici, černé hořčičné semínko, kurkumu, koriandr a čerstvý zázvor. Není úplně snadné sehnat Asafoetida prášek a zbytečně komplikovat možnost si připravit Kitchadi už dnes. Zároveň můžete basmati rýží z části nahradit i quinoou nebo jáhly. Pro začátek doporučuji zůstat u původní verze mungo/červená nebo žlutá čočka a basmati rýže.
Já sama jsem nepoužívala během vaření sůl, ale na konci vaření jsem Kitchadi dochutila Shoyu sojovou omáčkou, umeoctem a neodolala jsem si k němu přidat domácí pickles.
Máte jakékoliv otázky? Nebojte se zeptat..